Möt Andrew: Bagisbo med stenkoll på UFOn
I somras berättade bagisbon Andrew Perry för Bagisbloggen att han startat upp en lokal UFO-förening. Spännande tyckte undertecknad, gjorde en intervju för att sedan vänta på rätt tillfälle att publicera den. Är osäker på vad jag väntade på? Kanske en bra bild på ett UFO. Den kom aldrig så jag fejkade den 😉 (sorry Andrew)
Och här har ni den matiga intervjun!
Bagisbloggen: Hej Andrew – du lär ha startat upp en lokal avdelning av amerikanska MUFON i Bagis. Vad är det?
Andrew: MUFON är Mutual UFO Network, en världsomspännande organisation för att på ett vetenskapligt sätt undersöka UFO-fenomenet. Det är alltför lätt att avfärda det som new age-nonsens, så det faller till organisationer som oss att försöka reda ut vad som verkligen ligger bakom. Många tror ju att UFO alltid betyder utomjordingar, men i verkligheten är det ju bara oidentifierade flygande föremål – rent teoretiskt skulle ju ett ”riktigt” flygande tefat faktiskt inte längre vara ett UFO så fort det identifierats.
Bagisbloggen: Vad väckte ditt intresse? Har det med din uppväxt i Bagarmossen att göra?
Andrew: Ren nyfikenhet, faktiskt. Jag har alltid varit intresserad av både vetenskap och mysterier, och till skillnad från övernaturligheter och kryptozoologi och sådant är ufologi ett fält där det är fenomen som kan observeras, mätas och undersökas – och som dessutom kan leda till ökad kunskap om världen runt omkring oss. Det är inte helt ovanligt att ufologer är de första civila att upptäcka nya militära flygplan – det finns åtskilliga rapporter från åttiotalet som till slut visade sig vara amerikanska stealth-planet F117, till exempel.
Däremot har jag under årens lopp haft några lärare som kan ha varit från Merkurius.
Bagisbloggen: Hur många procent av alla UFO-rapporteringar som kommer in är egentligen oförklarliga?
Andrew: Över lag brukar vi kunna förklara med god säkerhet runt 94% av rapporterna som kommer in; det är allt från flygplan till stjärnor och uppenbara fejkade fall. Där kommer också in ett antal fall där vi inte kan säga exakt vad det var, men kan säga att det inte finns några belägg för att tro att det är något mystiskt. De kvarvarande 6% är inte nödvändigtvis oförklarliga – det betyder bara att vi inte kan förklara dem med säkerhet med de resurser och den information vi har.
Det är ju många som tror att ufologi handlar om att försöka hitta utomjordingar, men även om det vore trevligt försöker vi seriösa undersökare reda ut vad som är sant – snarare än vad vi vill ska vara sant.
Bagisbloggen: Vad är den mest spektakulära UFO-spaningen i Sverige?
Andrew: Vi har inte många spektakulära här – vi har inte haft några riktigt högprofilerade fall som Phoenixljusen eller belgiska triangeln – men de fall vi har är desto mer djupgående och väldokumenterade. Den allra intressantaste undersökningen just nu är nog de s k ”spökraketerna” som regnade ner över Sverige under 1946; UFO Sverige och AFU (Arkivet för UFO-forskning) håller på att finkamma alla rapporterna för att reda ut vad det handlade om. Personligen tror jag på testskjutna robotar, men det finns fortfarande, ett halvt sekel senare, tillräckligt många frågetecken för att det ska väcka intresse även från statliga instanser.
Sen finns det förstås de spektakulära fallen som blir världskända, som cirkeln i Östersjön; eftersom formen på den liknade Millennium Falcon så mycket har det varit populärt att insinuera att det är en kraschad rymdfarkost, men de flesta seriösa undersökare har nog avfärdat den möjligheten nu. Men det är just där som det här med seriös ufologi kommer in; vi är hyfsat säkra på att det inte är ET som ringer efter bärgningsbåt, men vi vill ändå veta vad det är. Stenformation, ubåtsfälla, betongingjuten stridsmedelsdumpning… jag är nyfiken av mig, helt enkelt. ”Vi vet inte” är ett svar vi får ta till alltför ofta, men det är inte ett svar jag gillar att ge.
Bagisbloggen: Är det inte väldigt lätt att med dagens datorer och bildredigeringsprogram fejka spaningar? Ja till och med fejka filmklipp?
Andrew: Otroligt lätt. Det är svårare att göra det bra – videoklipp, t ex, måste ta hänsyn inte bara till själva föremålet, utan också kamerarörelser, ljus och allt. Man kan ha hur bra utrustning som helst, men det kräver också kunskap och skicklighet. Det var ju ett klipp i nyheterna nu i dagarna med en iakttagelse från terrängfordon, och då var det bland annat rörelsematchningen som inte funkade.
Stillbilder är en helt annan fråga – fem minuter så kan jag svänga ihop en nästan fullt övertygande UFO-bild. Det är ofta där vi får analysera själva bildfilen och se om den har redigerats; det finns sätt att se var och när individuella pixlar redigerats, till exempel. Men bildanalys är ett helt eget, mycket specialiserat fält, så MUFON har experter vi kan kalla in för att få utlåtande.
Bagisbloggen: Vad gör man på MUFONs Bagisträffar?
Andrew: I nuläget har vi inte börjat rekrytera på allvar – svenska avdelningen har bara återuppväckts nu i fjol- och även om MUFON har över 3500 medlemmar runtom i världen är bara tre-fyra stycken av dem här i Sverige. Det är min främsta uppgift just nu, att bygga upp en grupp här i Stockholm så vi kan utbilda några fältundersökare och börja ta tag i saker på allvar.
När det kommer igång så kan det variera vad man gör; det kan vara fältundersökarutbildning, det kan vara fortbildning, föreläsningar både om ufologi och andra närbelägna fält som astronomi och flyg, det kan vara studiebesök, informationsbesök på skolor och myndigheter, lite vad som helst. Eftersom vi är i ett så tidigt stadium finns det stora möjligheter att vara med och påverka hur både Stockholmsgruppen och MUFON Sverige som helhet kommer att fungera.
Bagisbloggen: Hur blir hen medlem?
Andrew: Allting står på www.mufon.se – det är bara att gå in där, klicka på ”Bli medlem” (och gärna också ”Bli fältundersökare” – det behövs alltid fler!) så går det lätt. Det viktiga är att sen maila info@mufon.se och säga till att man gått med – med det nuvarande systemet får vi inte automatiskt information om nya medlemmar i Sverige. Medlemskap för oss här i Sverige är runt 350 kr om året om man väljer att få journalen elektroniskt.
Det är dyrare att bli fältundersökare, tyvärr; vi håller på att ordna så man kan köpa manualen i elektroniskt format eller så vi kan trycka den här i Sverige, men tills dess måste man beställa den från USA, och då är ju frakten en smäll. Det är något vi håller på att försöka förbättra – vi vill göra det enklare och billigare att vara medlem, men det är nog fortfarande en bit bort. Troligen kommer vi att försöka ordna så manualen är inbakad i kostnaden för fältundersökarkursen, så man får lite mer valuta för pengarna.
Bagisbloggen: Är det värt det?
Andrew: Jag tycker det. Fältundersökarmanualen är en engångssmäll, och årsavgiften motsvarar ett dataspel om året. I gengäld får man en fascinerande inblick i ett av vår tids stora mysterier, man får möta människor både intressanta och excentriska, och det finns alltid chansen att man hittar något revolutionerande… jordligt eller inte.
Bagisbloggen: Finns utomjordingar här?
Andrew: Vi vet inte, helt enkelt.
Det är många ufologer som är ”troende” och gör gällande att de vet med säkerhet att utomjordingar finns här, men bevisningen verkar aldrig finnas. Andra är skeptiker och anser att vi är helt ensamma i universum, att utomjordingar inte finns över huvud taget, och att även om de finns så kan de aldrig ta sig hit. Vi anser att det är omöjligt att veta i nuläget och ovetenskapligt att säga absolut ja eller nej.
Men rent matematiskt är det inte särskilt troligt att vi är helt ensamma; bara i vår galax beräknas det finnas tio tusen planeter med någon slags liv (även om det bara är på bakterienivå), och med minst 125 miljarder galaxer i det observerbara universumet är det troligt att vi inte är den enda planeten med intelligent liv.
Om eventuellt utomjordiskt liv har någonsin besökt jorden är dock en helt annan fråga. Med den vetenskap vi har nu känns det inte troligt, men så länge Stephen Hawking säger att det i teorin går att kringgå ljusgränsen så tänker jag tro på honom. Hur som helst, det enda sättet vi någonsin kommer att veta med säkerhet är om vi någonsin får konkreta, fysiska bevis, och det är lättare sagt än gjort.
Bagisbloggen: Tror du att utomjordiskt liv besökt jorden?
Andrew: Jag vill tro det, men det kommer att ta rejäla bevis för att övertyga mig. Vad är det för mening med att tro på något om jag kan förklara det lika lätt med flight 20 till Luleå?